top of page
cukids bakgrund.jpg
1939961_10152283775987803_755452364_o.jp

Evelyns historia

2021-

Min historia börjar väl egentligen 2010 då jag köpte min första kelpie. Jag hade aldrig tidigare haft någon hund, varken egen eller i familjen, då jag hade en allergisk mamma och en hundrädd pappa... Men hundintresset hade alltid funnits där, och i unga år hängde jag ofta med min vän till brukshundklubben och var med när hon gick kurser, och jag fick även låna deras äldre blandrastik att träna med (att hon egentligen inte var speciellt intresserad utav träning, utan hellre gick och lade sig och sov i agilitytunnlarna, gjorde mig ingenting!)
 

När jag sedan flyttade hemifrån 2009 började jag rätt snart se mig omkring efter lämpliga hundraser. Jag var en mycket aktiv person som både simmtävlat och spelat fotboll på hög nivå fram till nu, och ville nu ha något nytt att bita i! Jag ville kunna få testa på ALLT med min hund och det skulle därför vara en hundras med mycket energi och driv för att matcha min egna personlighet, och jag ville även ha en frisk och sund ras som skulle orka med alla mina långa promenader och löpturer. Jag var heller inte intresserad utav pälsvård samt ville ha en hund av medelstor storlek - inte för liten och inte för stor!

Kelpie var då en utav de raser som låg på min "topp-3 lista", och efter att ha pratat lite med min dåvarande chef som var mycket aktiv inom den lokala brukshundklubben så höll hon med, och kunde också tipsa om två kennlar i närområdet.

Efter en första kontakt kände jag att jag klickade väldigt bra med uppfödarna till ena kenneln (där jag också totalt kärade ner mig i deras hanhund - Cukid's Fogerty!) Och trots mina bristande (ja, faktiskt så gott som obefintliga) tidigare erfarenheter utav hund, så trodde John-Åke och Gunilla på mig och när de i början utav 2010 parade Fogertys syster Fairy med en, enligt mig, helt fantastisk hanhund (Evallens Tan Magic Maximus) så fick jag min så efterlängtade första egna hund och kelpie!

 

Aldrig hade jag väl kunnat föreställa mig hur bra detta skulle bli, och vilken fantastisk resa Jackson skulle ta med mig på! Jag vet att många är skeptiska till att sälja en kelpie som första hund till en helt "grön" hundägare. Men jag är så otroligt glad och tacksam att John-Åke och Gunilla faktiskt gjorde detta, att de trodde på mig. För jag kan verkligen inte tänka mig en mer perfekt hund för just mig! 

 

Trots min ringa erfarenhet sedan tidigare så måste ändå säga att jag och Jackson lyckats rätt så bra! Vi har tränat och tävlat både i lydnad, rallylydnad, spår och agility. Sedan har vi även tränat mycket vallning, freestyle, sök och drag. Trots dåliga tävlingsnerver i lydnaden tog vi LP1 och LP2 och hann träna för och starta i klass 3 innan de nya reglerna infördes. I agilityn har vi tagit oss till klass 3 i både hopp och agility, och även plockat någon SM-pinne. I spår har vi tagit oss till lägre klass (ynka 0,5p ifrån uppflytt till högre klass) och i rallylydnad har vi tagit oss hela vägen till mästarklass (faktiskt utan att ens ha gått en endaste kurs eller någonsin tränat en hel bana..!)

2013 fick jag sedan nys om ytterligare en, i mitt tycke, fantastisk kombination hos kennel Australian Mates. Fogerty, som jag ju gillade så mycket, skulle paras med en tik jag haft lite span på - Evallens Chocolate Pudding "Genna"!
Jag tog kontakt och återigen hade jag turen att bli vald som valpköpare, och i september flyttade lille Cash hem till oss.

2018 fick sedan Jackson sin första kull hos Evallens kennel. Min dröm hade alltid varit en Jackson-valp, och nu kom äntligen chansen! Därmed utökades flocken med vår lilla virvelvind X.

Tanken kring egen uppfödning har alltid funnits där och när John-Åke och Gunilla berättade att de valt att inte ta fler kullar och frågade om jag var intresserad av att ta över kennelnamnet var svaret enkelt! Att få äran att vara den som för Cukid's vidare in i framtiden kan man helt enkelt inte tacka nej till!

 

Planen är att ta min första kull om något år (just nu passar inte en valpkull in i vår livssituation med ytterligare ett barn på väg och, förhoppningsvis, stundande flytt). Förhoppningen är att, när det väl är dags, kunna föra Cukid's-linjerna vidare genom avel på något utav Jacksons barn eller barnbarn.

bottom of page