top of page
_DSC0278%2002_edited.jpg
Historia

Historia

Cukid's kennel startades 1991 utav John-Åke och Gunilla Andersson och drevs utav dem fram till maj 2021, då kenneln överläts till nuvarande ägare Evelyn Edblad.

fam.jpg

1991-2021

John-Åke & Gunilla Andersson

John-Åke och Gunilla startade Kennel Cukid's 1991 och hann ta 11 kullar innan kenneln överläts.

1939961_10152283775987803_755452364_o.jp

2021-

Evelyn Edblad

Maj 2021 tog Evelyn över rodret för Kennel Cukid's och planerar sin första kull inom de närmsta åren.

Avelsmål

Avelsmål

Mitt mål med aveln är friska och sunda hundar som håller för det arbete de är ämnade för. Jag vill också att de har ett ordentligt driv och motor, men utan stresspåslag och med en tydlig "avknapp".
 

Jag vill också bevara kelpiens naturliga vallegenskaper, då jag anser att dessa egenskaper ger en fantastiskt bra grund och förutsättningar även för annat arbete - så som förighet, lyhördhet, fokus, snabba reaktioner, mod och förmåga till självständighet och avståndasarbete.
 

Jag avlar inte för någon specifik hundsport utan anser att en bra hund kan "pika" inom vilken gren som helst, som föraren väljer! (Nåja, nästan i alla fall... Kelpien är kanske ingen naturlig stjärna inom t.ex. lure coursing, jakt eller skyddsgrenarna - även om det finns individer som både jagar älg och tränar IPG/skydd)


 

HÄLSA & UTSEENDE
Jag eftersträvar förstås att avla fram hundar som följer rasstandarden, både mentalt och fysiskt. Jag vill ha sunda hundar som varken är för tunga eller för tunna i kroppen - de ska både hålla för arbete samt ha ork nog för sina arbetsuppgifter.

 

Jag eftersträvar att hälsoundersöka ALLA hundar i våra kullar, och inte bara de som går i avel! Jag vill få en helhetsbild över kullarna, och se så att hundarna har fria höfter, armbågar etc. Jag tummar inte heller på hälsan - har hunden några kända hälsoproblem som kan vara ärftliga så kommer den INTE att gå i avel hos mig!

Jag har inga mål gällande storlek eller utseende/färg på våra hundar, mer än att de ska vara inom rasstandarden. Det är inte färg eller centimetrar som gör en bra hund!


 

MENTALITET

Jag vill ha hundar med bra driv och "willing to please". Dock så upplever jag att många hundar (inte bara kelpies) med mycket driv tyvärr kan ha tendens att ligga ganska högt i stress, både i arbete och i vila. Det kan förstås handla om förarens förmåga att balansera hunden i vardag och träning, men även om genetik. Vissa hundar har helt enkelt lättare att gå upp i varv än andra!

Stressade hundar har ofta svårare att ta in saker i träning, samt att de kan ha svårt att få återhämtning i vardagen och därmed också ha lättare att utveckla så väl rädslor samt olika problembeteenden. Min önskan är därför att våra hundar, samtidigt som de har bra motor, även har en bra avknapp och kan växla mellan aktivitet och passivitet - att de helt enkelt kan skilja på arbete och vila.

 

Jag vill att våra hundar ska fungera lika bra på träning och tävling som hemma i vardagen, ihop med eventuella andra familjemedlemmar. Hunden ska ju leva tillsammans med sin ägare i många år, och en fungerande vardag är därmed A och O. Fungerar inte vardagen spelar det ingen roll hur häftig och framgångsrik hunden är på tävlingsplanen!

 

Målet är även här att alla hundar i våra kullar ska genomföra MH (mentalbeskrivning). Detta för att jag ska få en bra  helhetsbild över våra kullar.

ÖVRIGT
Sammanfattningsvis vill jag också nämna att oavsett hur noga man är med hälso- och mentaltester och efterforskningar inom olika linjer osv. inför en tänkt parning så händer det ibland att det inte blir som man tänkt sig. Vi kan inte alltid styra över hur olika gener framträder, eller vilka. Det kan också dyka upp icke-ärftliga saker som man ej kunnat förutspå, eller ärftliga saker som man gjort allt för att undvika men som dyker upp ändå! Det kan handla om allt ifrån mindre skönhetsfel till höftledsfel och mentala brister eller t.o.m. allvarligare sjukdomar.

 

I dessa fall anser jag det viktigt att vara öppen och ärlig! INGEN tjänar på att eventuella fel som uppstår tabubeläggs - inte valpköparen, inte ägare till närbesläktade individer, inte uppfödaren själv eller dess kollegor och framförallt inte rasen i sin helhet. Dessutom ökar även risken för smutskastning utav både uppfödare och hundägare om det istället börjar cirkulera rykten, som i slutänden kanske inte alls är sanningsenliga.
 

Jag vill därmed poängtera att jag tar ansvar för min avel och de ev. fel och brister som uppstår, och kommer att vara öppen och ärlig om och när detta i sådant fall sker! Jag vill att både valpköpare och uppfödarkollegor ska kunna förvänta sig ett rakt och ärligt svar då man kontaktar mig med sina funderingar, och jag hoppas också kunna få detsamma tillbaka.

Vilka är vi?

Vilka är vi?

Jag som nu driver kenneln heter Evelyn Edblad. Jag bor med min sambo Eddie och våra två döttrar i Billsta strax utanför Härnösand, tillsammans med vår tre hundar (vilka du kan läsa mer om här nedan).

Vi tycker mycket om friluftsliv och att vara ute på långa promenader, eller att resa iväg för att vandra i fjällen. Och självklart hänger hundarna med på våra aktiviteter!

Jag älskar också att träna och tävla våra hundar, men tyvärr har småbarn och Covid-19 satt lite käppar i hjulen för både träning och tävling sedan 2019 och just nu satsar vi därför inte på något speciellt, mer än att ha roligt tillsammans! 

Vanligtvis tävlar vi annars i agility, spår och rallylydnad (ibland även lydnad, när andan faller på!) och tränar även fårvallning, sök och freestyle. Vi brukar även köra endel dragträning med hundarna, där vi springer på sommaren och åker skidor vintertid.

Jag är också utbildad valpkurs- och vardagslydnadsinstruktör, samt agilityinstruktör (A1) och tävlingsledare i agility. Jag är även utbildad hundskötare och hunddagisföreståndare, och arbetar som hunddagisansvarig, butiksansvarig, hundskötare och fotograf på AMNIS HUNDHUS Gärde, och har även huvudansvaret över vår webbutik Ekohund!

104971829_10158536349262803_476537285089
Våra hundar

Våra hundar

joyce 3.JPG

Övrigt

Cukid's Jackson LP1, LP2, SPH I, RLD N, RLD F, RLD A

e: Evallens Tan Magic Maximus S11469/2005
u: Cukid's Fairy S19053/2004
Hane, röd. Född 2010-04-12.

Mental

Vet.inf.

Lydnad

MH

HD A
ED ua
Ögon ua
Hjärt-ul ua

LP1
LP2

Bruks

Sph 1
GK Lkl spår

 

Agility

Rallylydnad

NW/Spec.sök

Utställning

Klass 3 Ho
Klass 3 Ag

RLD N
RLD F
RLD A

Tävlar Rally M

-

Excellent CK
R-Cert, Cert

BIR

Vallar (GK H.I.T.), tränad i sök, freestyle och drag (löpning + skidor), bästa hanhund bruksklass på rasspecialen 2017, 1a KM lydnad 2013, 2a KM lydnad 2014, vinnare av "Klasshunden" Timrå BHK 2014 (bästa resultat alla SBK-grenar över året), pappa till 2 kullar (Evallens, båda naturligt fullbordade parningar med hängning).

Träning, tävling och mål

Trots att detta är min absolut första hund, utan att ens haft hund i familjen tidigare, måste jag ändå säga att jag och Jackson lyckats rätt så bra! Vi har tränat och tävlat både i lydnad, rallylydnad, spår och agility. Sedan har vi även tränat mycket vallning, freestyle, sök och drag. Trots dåliga tävlingsnerver i lydnaden tog vi LP1 och LP2 och hann träna för och starta i klass 3 innan de nya reglerna infördes. I agilityn har vi tagit oss till klass 3 i både hopp och agility, och även plockat någon SM-pinne. I spår har vi tagit oss till lägre klass (ynka 0,5p ifrån uppflytt till högre klass) och i rallylydnad har vi tagit oss hela vägen till mästarklass (faktiskt utan att ens ha gått en endaste kurs eller någonsin tränat en hel bana..!).

I vallningen är han tuff och backar inte, och har inga problem att ta sig in där det är trångt. Han har mycket eye, men kroppsvallar också lugnt och sansat vid närarbete. Fösning har varit hans starka sida, medans han svaghet varit att han haft svårt att hålla ut vid hämt samt gärna vill arbeta nära fåren (inga egentliga problem då han kroppsvallar fint utan att störa, men han får bättre kontroll (framförallt på större flockar) då han får ut avståndet och istället använder sitt eye. Tidigt hade vi VP i sikte, och var egentligen inte jättelångt ifrån att klara att genomföra detta, men tid och pengar har genom åren tyvärr inte räckt till för att få till den kontinuerliga träningen och utvecklingen som behövs.

Målet innan 2019 var att satsa och kvala till SM i både rallylydnad och agility, samt få uppflytt till högre klass spår och ställa ut mer, för att försöka ta både spår och utställnings-championaten. Dock så blev jag gravid i början utav 2019 och mådde rätt dåligt under hela graviditeten samt att jag sedan också drabbades av en förlossningsskada. All träning och tävling uteblev därför under i stort sett hela året, samt början utav 2020. Och därefter vet vi ju alla vad som hände när Covid-19 plötsligt knackade på dörren och hela världen släcktes ned..! 
Våra tidigare mål känns därför nu långt borta, men jag hoppas dock att vi ska vara på banan igen i framtiden och åter kunna entra tävlingsplanen innan det är dags för Jackson att gå i pension!

Egenskaper och personlighet

Jackson är en oerhört lättsam hund i vardagen! Han har en tydlig på och avknapp, och har lätt att koppla av. Han är också en väldigt miljöstark och trygg individ. Han fungerar väl ihop med andra djurslag (uppvuxen mad bl.a. marsvin och tammöss, och har träffat mycket katter). Ihop med andra hundar är han glad och positiv, men har lite intergritet och vill bli respekterad. Han tycker (framförallt på äldre dar) att unghundar och andra flamsiga individer kan vara lite jobbiga och säger då ifrån, men han är alltid schysst och har aldrig gjort en fluga förnär (och då har vi ändå träffat rätt många hundar, via mitt arbete på hunddagis!). Han gillar också människor (inkl. barn) men är inte överdrivet på, utan hälsar gärna och är sedan nöjd. Han vill gärna var nära familjen, men heller inte FÖR nära. Han är inte den typen som klättrar upp i knät och försöker hångla upp dina halsmandlar!

Han är en hund med mycket humor och älskar att spexa och få synas (och höras..!). Sin ålder till trots så har han glimten i ögat kvar och hittar gärna på små "hyss" i vardagen (apporterar diverse föremål på eget bevåg, drar av i strumpor, bjuder spontant på diverse trix etc). 

I träning är han väldigt lättbelönad och älskar godsaker så väl som leksaker! Han har bra kamp och föremålsintresse och är väldigt lätt att "dra igång". Han verkligen ÄLSKAR att få jobba, vad det än må vara! Han är också väldigt envis och blir något fel i träningen snarare triggas han att försöka ÄNNU hårdare nästa gång för att få det rätt - man skulle kunna säga att han taggar igång på motgångar och svårigheter!

Dessa egenskaper gör honom till en otroligt tacksam och rolig hund att träna! 

Han negativa egenskaper (för alla hundar har sådana) skulle jag säga är att han har väldigt lätt till skall (inte under arbete - men däremellan) och att han är väldigt förarkänslig (inte helt optimalt med en matte med tävlingsnerver!). Han har som vissa kanske uppmärksammat även en 5a på skottdelen på sitt MH, vilket beror på att testledaren bröt vid skotten, eftersom han då reagerade. Detta visade sig i efterhand bero på en kraftig, djupt sittande öroninflammation, som orsakade smärta i hans öron vid smällarna! Detta "satte sig" tyvärr och han har sedan dess fortsatt tycka att skott och även raketer är obehagligt. Han räds inga andra ljud (inte ens ljud jag själv tycker är skottlika), och är inte heller jättepåverkad vid skott/fyrverkerier (kan lugnt ligga och slappna av inomhus på nyårsafton). Hade jag haft tid och möjlighet då han var yngre är jag övertygad om att det hade gått att träna bort helt! Och han har heller inte nedärvt någon skottberördhet till sina valpar.

_DSC0506 03.jpg

Australian Mates Cash is King "Cash" RLD N, RLD F

e: Cukid's Fogerty S19050/2004 u: Evallens Chocolate Pudding S23950/2006
Hane, choklad. Född 2013-07-20.

Mental

Vet.inf.

Lydnad

MH

HD B
ED ua

1a-pris startkl

Bruks

-

Agility

Rallylydnad

NW/Spec.sök

Utställning

Klass 2 Ho
Klass 2 Ag

RLD N

RLD F
2 GK res. Rally A

-

-

Övrigt

Har även tränat både vallning (GK H.I.T.), spår och sök, samt drag (löpning + skidor). Pg.a. att han är krypt har han aldrig kunnat ställas ut.

Träning, tävling och mål

Cash är min andra kelpie och då han varit väldigt olik Jackson och väldigt känslostyrd så har vi haft lite svårt att hitta rätt på träning och tävling.

Trots detta så har vi ändå tagit ett 1a-pris i startklass lydnad, tagit oss till avancerad klass i rallylydnad (saknas ett resultat innan vi är i mästarklass) samt tagit oss till klass 2 i agility och hopp. Vi har även tränat både vallning, spår och sök och under rätt förutsättningar verkligen glänser han i allt det vi tar oss för!

I vallningen är han mjuk och följsam och har SUPERFINA naturliga utgångar! Däremot saknar han lite pondus och självförtroende och kan ha svårt att "få lös" fåren samt arbeta där det är trångt. Han har hittills aldrig påvisat eye i fårhagen, utan kroppsvallar helt. 

Med Cash har jag inte haft några direkta mål annat än att vi ska ha roligt ihop, och ev. resultat är bara en bonus! Våra bästa grenar har visat sig vara agility och rallylydnad, och förhoppningen är att kunna komma iväg på lite fler sådana tävlingar när covid-restriktionerna lättar igen.

Egenskaper och personlighet

Cash är vår krambjörn och glädje-/kärleksspridare. Alla som möter våra hundar brukar oftast direkt falla för Cash, tack vare hans alltid så pigga och glada personlighet och det faktum att han verkligen älskar människor! Han är väldigt mån om att alla ska ha det bra, annars blir han olycklig. Och det gäller så väl tvåbenta som fyrbenta! Jag har aldrig varit med om att någon annan hund blivit "ledsen" och upprörd på det sätt som Cash blir då han anser att någon annan hund behandlas oschysst. "Retas" man t.ex. med Jackson genom att peta på hans tassar eller busknuffas med händerna (vilket han gillar och tycker är roligt) så blir Cash upprörd och försöker gå emellan för att få personen att sluta. Och detsamma sker också i fler typer situationer där han upptäcker orättvisor!
Cash är också en otroligt explosiv, men också väldigt känslig individ. Jag fick därför helt lägga om mitt tänk i träningen med honom, där mycket handlat om att lära mig balansera hans energinivå och hålla övningarna lagom utmanande utan att vara varken för lätta (då tappar han fokus) eller för svåra (då går han ner sig). Otroligt givande och lärorikt, men också svårt!

Hans explosivitet har också fört med sig att han kan vara ganska reaktiv, framförallt vid plötsliga händelser. Han är i grunden trygg med ljud och olika miljöer, men kan tillfälligt bli väldigt skrämd och rädd vid plötsliga ljud eller om han överraskas på annat vis. Dock släpper han alltid detta snabbt efteråt!

Han har hittills också fungerat ihop med alla hundar han har mött MEN han tycker att det är jobbigt att träffa nya individer och kan ofta göra utfall, "leva om" och blåsa upp sig väldigt mycket vid första mötet, framförallt om den andra hunden också har lite hög energi. När han sedan har fått avreagera sig har det dock aldrig varit några problem, då han innerst inne är en riktig mjukis!

Han älskar också människor, men kan även här vara ganska intensiv. I motsats till Jackson så är han den som gärna klättrar upp i människors knän (även hos främlingar!), så bli inte förvånad om du plötsligt sitter där omfamnad av en brun virvelvind och med en kelpietunga långt nere i halsen..!

I träning älskar han alla typer utav belöning och går verkligen igång ORDENTLIGT på alla typer utav både leksaker och godis! Men han är ganska svårbalanserad då han lätt blir FÖR intensiv. Samtidigt har han också lite svårt för kravställningar (beroende på situation) och kan lätt gå ner sig om man försöker dämpa honom. Han är SJUKT häftig när man lyckas balansera honom rätt och han har ett helt OTROLIGT tryck och driv! Hade jag kunnat lägga ännu lite mer tid på träning är jag helt övertygad om att han skulle kunna nå väldigt, väldigt långt!

Han har dessutom ett enormt föremålsintresse (nästintill manisk vissa gånger..) och det absolut bästa han vet är apportbockar! Väldigt tacksamt tänkte jag först, och säkert även du som läser detta. Men hans problem har då istället varit att de är FÖR roliga, så ingen belöning har egentligen varit bra nog för byte, och istället för att bli glad för sin belöning söker han apportbocken för att få tillbaka den... Så avlämningar (och även gripande, då han gärna tar till tassarna) har vi fått träna en hel del.

Hans mest negativa egenskaper är som nämnt att han är väldigt känslig, har lite dåligt självförtroende, ligger lite högt i stress och ibland  kan vara reaktiv. Han är dock verkligen en helt fantastisk hund och så otroligt genomgod och snäll! Det enda han egentligen verkligen vill och brinner för är att få vara till lags, och det blir liksom för mycket för honom att hantera ibland, då han har svårt att lägga band på sig själv! Han vill inget annat än att bli älskad och att få älska tillbaka, och därför har vårt fokus tillsammans hamnat på att ha roligt ihop, utan några större krav. Då trivs vi som bäst, och det är även då vi faktiskt presterar!

DSC_2242 02.jpg

Övrigt

Evallens Chocolate X

e: Cukids Jackson SE34031/2010 u: Evallens Chocolate Rasta SE32672/2015
Tik, choklad. Född 2018-03-12.

Mental

Vet.inf.

Lydnad

MH

HD A
ED ua

-

Bruks

-

Agility

Rallylydnad

NW/Spec.sök

Utställning

-

-

-

BIR-valp
BIS3-valp
Excellent

Smått grundad i lydnad och spår, och har testat på agility, sök och vallning. Har även tränat drag (löpning + skidor)
X tänktes från början till avel, men har olyckligtvis drabbats utav en misstänkt allergi. Denna utlöses endast under skendräktighet då hon i samband med detta tappat päls och fått klåda runt ögon och i öron. I övrigt under året visar hon inga som helst symptom, och veterinären misstänker att hon möjligen kan ha en väldigt lätt allergi i grunden (mot t.ex. kvalster, det verkar ej vara foderrelaterat) som blossar upp då hon troligen får nedsatt immunförsvar de gånger hon blir skendräktig. Ytterligare en kullsyster har också drabbats. Ingen av hennes halvsyskon, pappa, mamma eller släktingar till dessa har dock några kända allergier, och veterinären tror därför att det är ren otur att detta drabbat X och hennes syster! Veterinären anser därför också att det inte finns några skäl att ta föräldrarna eller friska individer ur avel, men att man förstås får vara uppmärksam på om det skulle dyka upp hos fler hundar i framtiden.

Träning, tävling & mål

Pg.a. graviditet och Covid-19 har tyvärr både träning och tävling hamnat lite på is, men hon är smått grundad i lydnad och spår, och har testat på agility, sök och vallning. Planen för framtiden är att träna och tävla spår, rally och agility samt fortsätta träna endel vallning och sök.

Hon verkligen ÄLSKAR nosarbete och har uppvisat väldigt fina egenskaper i både spåret och söket, och framförallt spåret. Så det känns som att det är där vi kommer att lägga vårt krut, i kombination med agilityn. Sedan är planen att fortsätta grunda i rallylydnad (och kanske även lydnad) för tävlingsstart i dessa grenar längre fram, eller om andan faller på!

Vi hade även önskat kunna satsa på vallningen, men tyvärr har vi just nu inte varken tiden eller ekonomin för detta. Men om förutsättningarna ändras är vi väldigt öppna för att göra en satsning även i fårhagen, då hon visat på fina kvaliteter så som naturligt bra avstånd och lugnt och fint tempo till djuren. Hon har också mycket eye i vardagen, vilket jag tror att hon även skulle plocka fram i fårhagen med lite mer träning.

Personlighet och egenskaper

I mars 2018 föddes Jackson första kull hos Evallens kennel, och drömmen om en Jackson-valp gick äntligen i uppfyllelse!
Min tanke var ytterligare en hanhund då jag trivs bra med dem, men ödet ville annorlunda då det i kullen föddes hela 7 st tikar och inte en endast hane!! Så en tik fick det bli, och in i familjen kom virvelvinden X. Jag kan ärligt säga att hon är den j*vligaste valp jag någonsin haft (Eddie var nog många gånger nära att smussla tillbaka henne ner till Uppsala!), men OJ vad hon också är rolig! Hon har verkligen ärvt sin pappas humor, och sprider så otroligt mycket glädje i både vardag och träning! Hon har också mycket "skinn på näsan" och går gärna sin egen väg, samt håller pli på grabbarna.
Hon är otroligt glad i allt och alla hon möter, men också känslig och kan bli osäker om någon verkar "skum". Tyvärr blev hon som valp också översprungen utav större hundar vid två tillfällen tätt inpå varandra, vilket dessvärre "traumatiserade" henne. Hon vill hemskt gärna fram till alla hundar hon möter, men då en lite större hund kommer över henne så blir hon lätt rädd och säger ifrån. Små hundar eller hundar i samma storlek är inga som helst problem. Oftast går det även bra med de större hundarna, bara de lyssnar på hennes signaler och tar det försiktigt, backar undan och ger henne utrymme då hon ber om det.

Jag upplever henne också som trygg och miljöstark, men dock lite "fegare" än sin far.

Människor är det bästa hon vet, och vi har verkligen fått slita med inkallningen då hon gärna velat dra iväg till alla hon har sett..!

I träning kan hon ibland vara lite svår, då hon gärna vill hitta på egna saker och tydligt visar vad hon tycker är roligt och inte! Hon gillar både godis och leksaker, men kan vara lite kinkig på vad det är för typ av godis/leksak utifrån miljö, situation och övning. Så det är ibland ett pussel att hitta rätt!

Hon är dock väldigt glad och positiv och nu då hon fyllt 3 år känns det som att hon mognat mycket och då även blivit mer förig och lättillgänglig i träning.

Hennes största nackdel är att hon kan vara lite FÖR självständig, även om detta gett med sig mycket genom åren. Hon kan också vara lite för intensiv och på gentemot människor. Hon är inte lika "klistrig" som Cash men vill hemskt gärna ha uppmärksamhet och kan även hon gärna landa i någons knä!

Annars är hon en otroligt positiv hund med mycket humor och driv och det ska bli väldigt intressant att se hur hon fortsätter att utvecklas i framtiden, framförallt när vi får möjlighet att lägga lite mer krut på träningen!

bottom of page